Hem
Meny

Sidan är skapad av

Spelbord.se

Biljardköer

Vi börjar med att dela upp biljardköer efter gren. De vanligaste typerna är pool, snooker och carambole.

Biljardköer för pool

Biljardköer används för att spela Amerikansk pool vilket är den vanligaste spelformen i Sverige. Enklare biljardköer som används på hallar kan vara endelade biljardköer, men det vanligaste är att de är tvådelade biljardköer (skaft och handtag).

Längd

En poolkö är som standard 57 tum lång (ca 145 cm). Det man då mäter är själva trädelen. Dessutom tillkommer en "bumper" på ca 0,5-1 cm som sitter längst bak på kön för att skydda den när man stöter i golv eller väggar. Längst fram på kön sitter ett köben och ett köläder som tar upp ca 2-3 centimeter. Detta ger en totallängd på 147-149 cm.

Vikt

Vikten varierar vanligtvis på biljardköerna mellan 18 och 21 OZ (510 g - 595 g). Skickliga spelare spelar oftast med lättare köer för ökad känsla. De tyngre biljardköerna ger bättre stabilitet och passar därmed bättre för nybörjare. Vilken vikt som känns rätt är dock väldigt individuellt.

Köläder

Kölädret sitter längst ut på kön och är det som är i kontakt med köbollen. Det finns två typer av köläder, limläder och skruvläger. Det finns även kombinerade köben/köläder som man trycker på biljardkön.

Skruvläder ger sämre spelkänsla och säljs bara för hobbyspel till exempelvis skolor där det ska vara lätt att byta lädret. Skruvläder kostar i allmänhet under 10 kr.

Limläder finns i en mängd olika utföranden. Som namnet avslöjar limmar man fast dessa på köbenet. Detta innebär lite mer jobb, men ger i gengäld ett bättre resultat. Det finns en mängd olika köläder med olika egenskaper. Den röda tråden är som med allt annat att man får vad man betalar för. Dyrare läder är i allmänhet både hållbarare och har bättre spelegenskaper.

Förutom kvaliteten påverkar tre faktorer spelegenskaperna hos ett köläder; hårdheten, rundningen och diametern. Diametern ligger mellan 11 och 13 mm där det sistnämnda är vanligast. Bredare köläder ger en mer lättspelad kö medan en mindre diameter ger bättre spelare större möjligheter att styra och skruva köbollen. En smalare spets ger helt enkelt mer spinn när man inte träffar köbollen i mitten. Detta gör det svårt för nybörjaren som har svårt att beräkna skruven.

Hårdheten på lädret påverkar dess möjlighet att hålla formen och hur väl kritan sitter kvar. Mjuka köläder får kritan att fästa bra, men slits snabbare. Detta ger mer friktion mot köbollen, vilket vanligtvis uppskattas av nybörjare. Ett hårdare köläder ger motsatta egenskaper. Kritan fäster sämre, men formen bibehålls längre.

Limläder har ett prisintervall på allt från några kronor upp ca 200 kr.

Köben

Köbenet är den vita delen som håller kölädret på plats. Det är till för att skydda träet från att spricka vid hårda stötar. Denna del tillverkades tidigare av elfenben, men tillverkas idag av plast. Köben har ett prisintervall på allt från några kronor upp 200 kr.

Skaft

Skaftet till en poolbiljardkö är oftast gjort av lönn. De andra billigaste köerna kan vara gjord av något billigare träslag för att få ner priset och de dyraste kan ha en sammansättning av lönn och någon form av grafit, carbon eller glasfiber. Skaftet påverkar köns spelegenskaper mer än handtaget, så det kan vara värt att spendera lite extra pengar på det.

En av skaftets viktigaste egenskaper är deflektionen, d.v.s. hur mycket sticker köbollen åt sidan när man stöter vid sidan av köbollens centrum. Kötillverkarna försöker där få bollen att gå så rakt i linje med köns riktning som möjligt. Följer bollen köns riktning blir den naturligtvis lättare att spela med.

Avsmalning skiljer sig mellan köerna. Vanligast på hall- och hobbyköer är att skaftet blir smalare i jämn takt ut mot köbenet. Professionella köer har däremot oftast en konstant diameter närmast köbenet (ca 30 cm).

Handtag

Handtaget är där man håller i kön med högerhanden (högerhänta). Oftast tillverkas denna del i lönn med inlägg av mera exklusiva träslag och ringar som dekoration. För att få ett bra grepp finns också ofta en linda. Billigare köer har nylon medan dyrare har irländskt linne eller läder. Många föredrar dock att spela utan linda.

» Köp biljardköer på Spelbord.se

Hopp och sprängköer

Sprängköer är designade för att ge köbollen hög fart och har ett väldigt hårt köläder. Hoppköerna har liknande egenskaper vilket gjort att kombinerade spräng och hoppköer nu dominerar marknaden. Den här typen av köer kostar oftast mellan 1000 kr och 3000 kr.

» Köp hopp och sprängköer på Spelbord.se

Snookerköer

Snookerköer har många likheter med poolköer, men även några saker som skiljer sig som t.ex. material, delningen, diametern på kölädret, längd och vikt.

Delningen på poolköer sker på mitten medan de flesta snookerköer delas på ca 3/4 (kortare handtag än skaft). Ofta är också snookerköerna längre, ca 147 cm (4 fot och 10 tum) och kommer med en förlängare på ca 6 tum (15,24 cm) för att lättare kunna täcka av den stora spelytan som ett snookerbord erbjuder. Vikten är också mindre där ca 17 OZ (482 g) är den vanligaste.

Huvudmaterialet i poolköer är ofta lönn. I snookerköer är det istället ask som dominerar.

Köbenet är i stort sett alltid i mässing och kölädret har en diameter mellen 9 och 11 mm. Detta mycket p.g.a. att snookerbollar är mindre än poolbollar.

Detaljer som skiljer är också bumpern som är i läder istället för gummi och fasningen på handtaget.

Snookerköer är i allmänhet billigare än poolköer. Man får en bra kö för 500-700 kronor och kan hitta en riktigt bra kö för under 2000 kr.

» Köp Snookerköer på Spelbord.se

Caramboleköer

Trots att man använder större bollar i carambole än i pool så är caramboleköerna mindre och lättare (ca 140 cm långa, 16-19 oz (454 g - 539 g) tunga och med 11-12 mm köläder). I gengäld så har caramboleköer tjockare handtag och är styvare i sin konstruktionen än poolköer.