Hem
Meny

Sidan är skapad av

Spelbord.se

Biljardbord

Biljardbord för pool (vanlig biljard)

Spelytan på ett "poolbord" har alltid proportionerna 2:1. Det vill säga att längden är dubbelt så lång som bredden. Ett matchbord som används för tävlingar och på de flesta biljardhallar har spelytan 254 x 127 cm. Denna storlek kallas också för 9 fots-bord och har alltid en spelyta tillverkad av skiffer. Skifferbord tillverkas också i storlekarna 7 fot och 8 fot. Mindre storlekar förekommer också även om de är ovanliga. 8 fot är den vanligaste storleken för hemmabruk.

Skiffer håller spelytan plan år efter år vilket ger bordet en lång livslängd. Skifferskivan är som standard 25,4 mm tjock (en tum), mindre bord kan ha en skiva som är 19 mm och matchbord kan ha en tjockare skiva.

Skifferbord hittar man från 10000 kr och uppåt. För att skapa ett billigare alternativ än det förhållandevis dyra skifferbordet tillverkas idag många hobbybord. Dessa biljardbord har istället för en spelyta av skiffer en spelyta av MDF (ett pressat trämaterial). I allmänhet har är de också mindre, saknar möjlighet till dukbyte och har billigare komponenter. Trots de enklare egenskaperna är dessa bord populära p.g.a. priset som oftast ligger mellan 500 kr och 10000 kr.

Biljardbord för pool har nästan alltid vallar med K66 profil och en snabbrullande vävd duk.

» Köp biljardbord på Spelbord.se
» Köpguide biljardbord på Spelbord.se

Snookerbord

Biljardbord som används för snooker har en spelyta 11ft 8.5 in (367 x 178 cm, called 12 foot). Snooker bord har normal en L-profil på vallarna och en luddigare duk. Hålen är betydligt mindre och har elaka rundade hörn, vilket för det mycket svårare att sätt en boll.

» Köp snookerbord på Spelbord.se

Carambolebord

Biljardbord som används för carambole har en spelyta 284 x 142 cm. Carambolebord saknar hål och har en spelyta som är minst 45 mm tjock. Kraven på snabba och konsekventa spelförhållanden är höga. P.g.a. detta är många bord utrustade med ett uppvärmingssystem för spelytan.